top of page

SISTEMUL NERVOS CENTRAL

Sistemul nervos central e alcătuit din encefal și măduva spinării.

Encefalul cuprinde trunchiul cerebral, cerebelul, diencefalul și emisferele cerebrale. Ca și măduva, este acoperit de meningele cerebrale.

Trunchiul cerebral este format din trei etaje : bulb, puntea lui Varolio si mezencefalul. In trunchi isi au originea 10 din cele 12 perechi de nervi cranieni. Bulbul, puntea si mezencefalul sunt sediul unor reflexe somatice si vegetative : salivator, de deglutitie, de voma, tusa, stranut, masticator, cardioacceleratori, cardioinhibitori, de clipire, lacrimal, pupilare de acomodare si fotomotor.

Cerebelul ocupă fosa posterioara a craniului, fiind separat de emisferele cerebrale prin cortul cerebelului, excrescenta a durei mater cerebrale. Este situat inapoia bulbului si a puntii, cu care delimiteaza cavitatea ventriculului IV. Are forma unui future, prezentand o portiune mediana, vermisul, si doua portiuni laterale, voluminoase, numite emisfere cerebeloase. Cerebelul este legat de bulb, punte si mezencefal prin pedunculii superiori, mijlocii si inferiori. Acesti pedunculi contin fibre aferente si eferent; cei mijlocii contin doar fibre aferente.

Diencefalul cuprinde talamusul-releu pentru toate sensibilitatile, mai putin cea olfactiva, vizuala si auditiva, metatalamusul-releu al sensibilitatilor vizuala si auditiva, hipotamusul-centru superior de integrare, reglare si si coordonare ale principalelor functii ale organismului, epitalamusul, care include epifiza.

Emisferele cerebrale prezinta partea cea mai voluminoasa a sistemului nervos central. Sunt legate intre ele prin comisurile creierului si in interior contin ventriculii laterali, I si II. Activitatea mai complexa a membrului superior drept, precum si localizarea centrului vorbirii in emisfera stanga, determina asimetria de volum, emisfera stanga fiind mai dezvoltata la dreptaci. Emisferele cerebrale prezinta trei fete : laterala, mediala si inferioara (bazala).

bottom of page